The Blue Chevy's

  

Bio

“A band that has crossed many rivers to return to their first love...

Rhythm & Blues and Soulful Rock & Roll”

The Blue Chevys ontstaan in 1989 tijdens de wilde tienerjaren van de Chevy nozems op de Don Bosco school in Haacht. Kris Bries (Vocals & Harp), Frederic Martello (Lead Guitar & Backing Vocals), Philippe Martello (Percussion) en Jan Ursi (Piano & Organ) delen een voorliefde voor vintage Rhythm & Blues, Rockabilly en oldskool Rock & Roll en het duurt niet lang vooraleer ze elk hun geliefdkoosde instrument op punt stellen, de brylcream bovenhalen en als volleerde James Dean’s de podia van Haacht en omstreken onveilig maken.

Nog datzelfde jaar lanceren The Blue Chevys, dan nog met apostrof, hun eerste officiële single ‘Another Try’ op 7” vinyl. Samen met het rammelende B-kantje ‘Rock and Roll Disease’ is de release het startschot van een dolle periode langs Belgische en Nederlandse podia waarbij de band gestaag een ijzersterke reputatie opbouwt. Op de setlist een mix van eigen nummers en het betere werk van hun voorbeelden uit de jaren tachtig en negentig (The Fabulous Thunderbirds, The Red Devils, Paul Lamb, Teddy Morgan e.a. ). Daarnaast aarzelen de Chevys niet om songs van hun jaren '50-idolen zoals Jimmy Reed en Little Walter in een eigen jasje te steken.

Hoewel de band zich gerespecteerd voelt, duurt het tot 2003 vooraleer The Blue Chevys doorbreken bij een groot liefhebbend Rhythm & Blues publiek. De aanzet wordt gegeven door de release van het debuutalbum ‘Motel Birdcage’ (2003). In een productie van Filip “El Fish” Casteels, jaagt het album een frisse brylcreem-bries door de Belgische Rhythm & Blues-scene. Optredens op oa. Blues Peer (BRBF), Swing Wespelaar, Duvel Blues, Kwadendamme, Blues Tegelen en andere gerenommeerde festivals in binnen- en buitenland worden aan het palmares toegevoegd. En net dan begint de carrosserie van The Blue Chevys voor het eerst barsten te vertonen …

Met de leeftijd rijpen de smaken van de bandleden en op zoek naar een opvolger voor ‘Motel Birdcase’ kleuren The Blue Chevys steeds verder buiten de lijntjes van Rhythm & Blues. In hun experimenteerzucht met Indie-rock, Americana, Bluesrock en Soul vervreemden The Blue Chevys van hun eigen repertoire in die mate dat de bandleden beseffen dat de rock & roll banier de Chevy’s-lading niet meer dekt. Eind 2006 stalt de band haar blauwe bolide dan ook voor onbepaalde duur om het gezegende jaar 2007 aan te vatten als een nieuwe groep: PopLawSky.

PopLawSky brengt één album uit, het toepasselijk getitelde en erg veelzijdige ‘Moving On’ (2007), geproduced door de Blues en Americana legende Teddy Morgan. Het vijftal toert na de release als jonge honden met vernieuwe energie en een vernieuwd repertoire langs de Belgische podia. Tijdens de préselectie van Humo’s Rock Rally krijgen ze het etiket ‘Té Bluesy’ opgekleefd, maar die moniker staat hen beeldig als ze hun voorlopige hoogtepunt bereiken als support act van de legendarische Amerikaanse Roots - & Boogieband Canned Heat.

Naast het uitdunnen van de vetkuiven worden optredens in de daaropvolgende jaren echter schaarser en schaarser. Het wordt stil rond PopLawSky en hoewel de bandnooitofficieel begraven wordt, dooft het heilige vuur en lijkt de rock & roll getemd. Er breken stille jaren aan en het duurt tot de zomer van 2014 vooraleer de tijdlijn van The Blue Chevys/PopLawSky een hart-reanimerende shock krijgt toegediend.

Zomer 2014. Een tuinfeestje in Rijmenam en een optreden van Isolde et Les Bens steken het creatieve vuur bij de bandleden weer aan. Er wordt gelachen, gedronken en met het verslijten van de uren, rijpt de idee om The Blue Chevys opnieuw glans te geven. Met de aanvulling van nieuw bloed van Sven Smekens (Rhythm Guitar) en Jean-Luc Cremens (Bass Guitar), en de terugkeer van Jan Ursi (Piano and Organ), is de wederopstanding niet veel later een feit.

In Januari 2016 lanceert de band de EP "Turn It Back" ter ere van de reünie in de nieuwe en uitgebreide bezetting.

Turn It Back’, wordt live opgenomen in studio Turtle Power in Heist o/d Berg onder leiding van Bert Van Roy (o.a. Daan, De Mens). De EPis in meerdere opzichten een ommekeer, een terugkeer naar het verleden en de roots van de band maar ook een blij weerzien met de roots van Rock & Roll uit de vroege jaren ’50. De signature sound van The Blue Chevys is met het rijpen van de bandleden ook rijker en gevarieerder geworden, met een snuif Americana en Soul op tijd en stond als finishing touch.

En zo zijn The Blue Chevys weer terug waar ze ooit begonnen. Met meer levenservaring, beter dan ooit en live nu ook uitgebreid tot “The Blue Chevys XL”, een supercombo aangevuld met Koen Cool (Koen De Sloovere)l op saxofoon en Kim The Lips (Kim Vandeweyer) op trompet. Klaar om podia als vanouds onveilig te maken, “The Blue Chevys: A band that has crossed many rivers to return to their first love... Rhythm & Blues and Soulful Rock & Roll”

  

Burning Heart

09/11/2018

Live

Kasteel Bouckenborg   Bredabaan 559  Merksem

20 uur